El dolor lumbar pot convertir-se en un obstacle a la nostra vida quotidiana. Pot afectar la nostra comoditat i limitar les nostres activitats diàries. Si en pateixes, aprendre a entendre’l pot ajudar-te a recuperar el control del teu benestar. En Marc Egea, fisioterapeuta d’Egea Fisioteràpia a Malgrat de Mar, t’explica de forma breu el que necessites saber sobre la lumbàlgia.
1. Què és el dolor lumbar
El dolor lumbar, conegut comunament com a dolor a la part baixa de l’esquena, és considerat com un dolor, tensió muscular o rigidesa localitzats entre el cantell inferior de les costelles i el plec gluti, amb o sense ciàtica. Pot manifestar-se com un dolor agut, crònic o intermitent.
És important tenir en compte que, quan aquest dolor dura més de 3 mesos, ja no es considera un símptoma, sinó una condició per si mateix que es manté en el temps per factors diferents de les causes inicials.
2. Factors de risc del dolor lumbar
La lumbàlgia té diversos factors de risc, tant biològics com no biològics. Quant als primers, destaquen:
- Factors genètics: sexe, raça, IMC elevat (obbesitat), resposta al tractament farmacològic…
- Factors fisiològics: menopàusia, dèficits vitamina D, sensibilitat al dolor…
- Factors biomecànics: hèrnies discals, síndrome facetari, atrofia i disfunció muscular…
Tot i això, també hi ha factors de risc de dolor lumbar no biològics:
- Creences: Idees errònies sobre el dolor i com evoluciona aquest. És habitual prendre actituds passives i de por al moviment per la falsa creença que això pot empitjorar la nostra condició.
- Expectatives: experiències prèvies amb el dolor poden definir com esperem que el dolor evolucioni i es comporti i condicionar la nostra percepció d’aquest dolor.
- Socials: Fa referència a com l’entorn reacciona al nostre dolor (família, amics…) i com el dolor pot arribar a condicionar les activitats socials (activitats laborals, activitats físiques…)
- • Psicològics: no sentir-se amb el domini i llibertat sobre el nostre cos i el moviment pot conduir a episodis d’ansietat, estrès i depressió.
Dels factors de risc de lumbàlgia i la prevenció, en parla en Martí Paunero, fisioterapeuta a Egea Fisioteràpia, en aquest vídeo.
3. Com prevenir el dolor lumbar
En el tractament i la prevenció de la lumbàlgia, l’exercici i l’educació en el dolor són peces clau. Basicament, la prevenció del dolor lumbar passa per:
- Evitar activitats sedentàries perllongades
- Mantenir un bon nivell d’activitat física
- Tenir bons hàbits alimentaris
- Tenir bons hàbits de descans
- En cas que es cregui convenient per tenir factors de risc, fer equip amb professionals sanitaris per rebre educació i establir un pla de treball i tractament específic.
4. Tractament de la lumbàlgia
Com hem vist, el dolor lumbar és una condició multifactorial. És per això que cal dissenyar un tractament individualitzat i personalitzat amb diferents professionals de la salut. A Egea Fisioteràpia, centre de fisioteràpia a Malgrat de Mar, podem ajudar-te. Si pateixes dolor lumbar, pots demanar cita amb un dels nostres fisioterapeutes i t’acompanyarem en el procés perquè la lumbàlgia no limiti la teva qualitat de vida. Ens trobaràs al carrer del Carme, 107 (1r-2a) a Malgrat de Mar (Barcelona). Truca’ns o envia un WhatsApp al 636133060.