La tendinitis és una de les patologies més comunes que afecta persones de totes les edats. Aquesta condició dolorosa es produeix per la inflamació dels tendons i pot limitar els moviments, afectant la qualitat de vida i les activitats diàries. Però, com es detecta? Quines en són les causes? I sobretot, quins són els millors tractaments per a la tendinitis? En aquest article, explorarem en profunditat aquesta patologia i com la fisioteràpia pot ajudar-te en la recuperació.
Què és la tendinitis?
La tendinitis fa referència a un procés inflamatòri que té lloc a un tendó. Si més no, cal remarcar que estudis recents es refereixen a la tendinitis com a tendinopatia ja que, a més de la inflamació, hi ha dèficits en la funció del tendó i pèrdua de força i s’ha vist que el procés pel qual genera dolor un tendó és força més complex que un simple procés inflamatòri.
Normalment, les tendinopaties es generen per un excés de càrregues en el tendó ja sigui en un curt període de temps o de manera repetitiva durant un període més llarg. Si més no, la falta total de càrrega, alteracions metabòliques o activitats noves pel tendó també poden produir una tendinopatia.
Per què la tendinitis és dolorosa?
Cal més investigació al respecte. En un inici, com ja hem vist, es pensava que el mateix procés inflamatori causava el dolor al tendó. Estudis recents, però, observen que davant una càrrega excessiva, el tendó allibera substàncies hidròfiles (agrecans, proteoglicans i Glicosaminoglicans) que retenen aigua dins l’estructura del tendó, generant un estrés metabòlic i situacions d’hipòxia (falta d’oxigen) en les cèl·lules del tendó que poden acabar produint canvis degeneratius. Això empitjora l’estructura i la funció del tendó i crea nous vasos sanguinis i terminacions nervioses dins l’estructura del mateix tendó, cosa que el fa més sensible a aquests excessos de càrrega i a produir dolor.
Altres estudis, apunten també als mecanoreceptors (receptors que es troben a la membrana cel·lular que detecten canvis mecànics com la tensió o la compressió) i quimioreceptors (receptors que reaccionen a determinades substàncies) com als responsables de conduir també les sensacions doloroses del tendó.
Com identificar una tendinitis?
El diagnòstic d’una tendinopatia és clínic, és a dir, es basa en la història i els símptomes del pacient per diagnosticar-la. En alguns casos, però, tenir proves d’imatge complementàries ens pot ajudar a tenir més informació del tendó i descartar altres patologies associades o que puguin donar símptomes similars. Alguns símptomes més habituals poden ser:
- Dolor localitzat: El dolor es pot assenyalar amb 1 o 2 dits i no en una zona extensa.
- Millora amb el moviment: El dolor millora o arriba a desaparèixer quan es porta una estona fent una activitat i és més notori a l’inici de l’activitat i posterior a aquesta.
- Pèrdua de mobilitat i força: Normalment, les articulacions afectades poden veure el seu moviment limitat pel dolor, així com la seva força màxima.
Si tens algun d’aquests símptomes, fer una visita mèdica pot ser útil per aclarir un diagnòstic i començar el tractament fisioterapèutic.
Tipus de tendinitis més comunes
La tendinitis pot afectar diversos tendons del cos, però aquestes són les més freqüents:
- Tendinitis del manegot rotador (espatlla): Dolor intens en elevar el braç a la cara anterior de l’espatlla i en rotació externa habitualment. Sol afectar el tendó del múscul supraespinós i es pot acompanyar amb una bursitis subacromial.
- Tendinitis rotuliana (genoll): Coneguda com a “genoll del saltador” el dolor es pot localitzar al pol inferior de la ròtula o a la zona d’inserció del tendó amb la tíbia.
- Tendinitis d’Aquil·les (turmell): Dolor darrere del turmell, habitual en corredors. Pot ser insercional i localitzar-se exactament a la part posterior del taló o de mitja porció i localitzar-se per sobre d’aquest punt.
- Epicondilitis (colze): També anomenada “colze de tenista” tot i que la majoria es donen en altres contextos com el laboral o el pàdel. Es localitza un punt de dolor a la cara lateral del colze i pèrdua de força en agafar pesos.
Tractament de la tendinitis amb fisioteràpia
A Egea Fisioteràpia oferim tractaments efectius per alleujar el dolor i accelerar la recuperació. Alguns dels mètodes que utilitzem són:
- Exercici terapèutic: És el tractament estrella. El tendó necessita una càrrega dosificada per iniciar els seus processos de remodelació de la seva estructura i gestió de la inflamació
- Control de càrregues: Cal adaptar l’activitat física a les capacitats de cada moment del tractament.
- Teràpia manual: Per modular el dolor i millorar la mobilitat i funció articular.
- Ones de xoc: Per estimular la regeneració i reduir el dolor i la inflamació. Més informació.
- INDIBA: Per reduir el dolor i fomentar la regeneració del tendó. Més informació.
Un tractament personalitzat t’ajudarà a tornar a la teva rutina sense dolor.
Consells per a la recuperació de la tendinitis
Si pateixes tendinitis, aquests consells et poden ajudar:
- Evita el repòs absolut.
- Redueix la intensitat de l’activitat física setmanal.
- Deixa com a mínim tres dies de recuperació entre sessions.
- Aplica calor local (15 minuts, 4 cops al dia).
- Consulta un fisioterapeuta col·legiat per a un tractament personalitzat.
Fisioteràpia per a tendinits a Malgrat de Mar
A Egea Fisioteràpia, centre de fisioteràpia a Malgrat de Mar, podem ajudar-te a tractar la tendinitis. Utilitzem tècniques avançades com les ones de xoc, que redueixen la inflamació i estimulen la regeneració dels teixits, juntament amb la teràpia manual, estiraments específics i plans de rehabilitació personalitzats. El nostre objectiu és alleujar el dolor, millorar la mobilitat i ajudar-te a tornar a la teva activitat diària sense molèsties. Si pateixes tendinitis, contacta amb nosaltres i comença avui el camí cap a la recuperació.