L’ús excessiu del telèfon mòbil pot provocar dolor cervical, tensió muscular i molèsties als dits de la mà. Passar llargues estones mirant la pantalla o escrivint missatges pot afectar greument la zona cervical i les articulacions de les mans, causant rigidesa, inflamació i fins i tot lesions agudes.
Els nostres fisioterapeutes t’expliquem quins són els efectes físics de l’ús continu del mòbil i com la fisioteràpia pot ajudar-te a prevenir i alleujar aquests dolors. A més, et proposem hàbits senzills i exercicis diaris per millorar la teva salut postural i evitar problemes a llarg termini.
Tendinopaties als dits per ús del mòbil: què és la WhatsAppitis i com evitar-la
L’ús repetitiu del polze per escriure missatges o lliscar per la pantalla del mòbil pot provocar una lesió coneguda com a tenosinovitis de Quervain. Aquesta patologia inflamatòria afecta la beina sinovial dels tendons dels músculs abductor llarg i extensor curt del polze, i provoca dolor i inflamació a la base del dit gros, especialment a la cara dorsal.
Els moviments repetitius sobrecarreguen els teixits de la mà, i poden derivar en dolors persistents i limitació funcional. Segons un estudi publicat a The Journal of Hand Surgery, l’ús prolongat del mòbil augmenta el risc de patir alteracions motores i sensitives als tendons i músculs de la mà, especialment quan no es corregeixen els hàbits posturals.
Recomanacions per prevenir el dolor a la mà:
- Evitar l’abús del mòbil: Si l’activitat laboral requereix fer-ne un ús continuat o prolongat, serà recomanable buscar activitats d’oci que divergeixin d’aquesta tendència.
- Fer pauses regulars cada 30 minuts per descansar els dits i evitar la sobrecàrrega.
- Exercicis per emfortir la mà i l’avantbraç, que ajuden a mantenir els músculs i tendons saludables adaptant-los a càrregues de major intensitat o duració.
- Canviar de mà: utilitza una mà per agafar el mòbil i escriu amb l’altra per evitar sobrecarregar el polze.
Ús del mòbil i dolor cervical: què passa al teu coll quan mires la pantalla
Tot i que no existeix una postura universalment correcta per utilitzar el mòbil, hi ha factors posturals i de sedentarisme que poden comprometre seriosament la salut cervical. El principal problema de l’ús del mòbil és que es tracta d’una activitat sedentària, que limita l’activació muscular i afavoreix l’atròfia i la pèrdua de capacitat adaptativa dels teixits.
Aquesta debilitació pot derivar en dolors cervicals, punts gallet miofascials, rigidesa, espasmes musculars i limitacions de mobilitat. Fer pauses actives cada 2 hores és clau per prevenir aquestes alteracions. A més, seguir estratègies ergonòmiques senzilles pot ajudar a reduir la fatiga muscular i evitar una sobrecàrrega mecànica en punts sensibles del coll.
Recomanacions per prevenir el dolor cervical:
- Mantenir el mòbil a l’altura dels ulls per evitar la inclinació del cap i alleujar la càrrega sobre el coll.
- Fer exercicis regulars de les espatlles i el coll per prevenir l’aparició de punts gallet i dolor cervical.
- Utilitzar suports ergonòmics com trípodes o suports per mantenir una postura correcta i reduir l’estrès muscular.
Quan cal consultar a un/a fisioterapeuta si tens dolor per ús del mòbil?
Tot i que molts dolors relacionats amb l’ús del mòbil poden ser lleus i temporals, és important no normalitzar les molèsties recurrents a les mans, canells o coll. Alguns senyals d’alerta que indiquen que és hora de consultar a un/a fisioterapeuta són:
- Dolor persistent que no desapareix tot i el descans.
- Sensació de formigueig o entumiment als dits.
- Pèrdua de força a la mà o dificultat per fer moviments quotidians.
- Rigidesa o espasmes musculars a la zona cervical.
- Aparició de dolor agut en gestos simples, com escriure o sostenir el mòbil.
Un/a fisioterapeuta pot ajudar-te a identificar l’origen del problema, reduir el dolor i dissenyar un pla de tractament adaptat a tu, amb tècniques manuals, exercicis terapèutics i consells ergonòmics per evitar recaigudes.
Com mantenir una bona salut física en l’era digital
L’ús excessiu del mòbil pot afectar negativament la teva salut física, sobretot en zones com el coll i els dits. Per prevenir lesions i molèsties, és fonamental incorporar bons hàbits: fer pauses actives, mantenir una postura saludable i enfortir la musculatura de la mà i la zona cervical. Amb petits canvis, pots continuar gaudint de les pantalles sense comprometre la teva salut.
A Egea Fisioteràpia, centre de fisioteràpia a Malgrat de Mar, coneixem de prop l’impacte que pot tenir l’ús prolongat del mòbil. Si pateixes dolor cervical, tensió als dits o molèsties derivades de l’ús de dispositius, t’ajudem amb tractaments personalitzats per recuperar el teu benestar i qualitat de vida. Contacta amb nosaltres i recupera el control sobre la teva salut.