El dolor d’esquena és un dels problemes més freqüents en persones de totes les edats. Les lesions a aquesta zona poden afectar la qualitat de vida, limitant els moviments i causant malestar constant. Però, quines són les lesions més comunes a l’esquena i com podem prevenir-les? A continuació, et detallem les principals causes i consells pràctics per cuidar la teva esquena.
Patologies i alteracions més comunes d’esquena
– Lumbàlgia
La lumbàlgia és el dolor localitzat a la part baixa de l’esquena, que afecta la zona lumbar. Sovint, aquest dolor és causat per moviments repetitius, sobrecàrrega muscular, alteracions en la percepció del dolor, lesions mecàniques, falta de mobilitat de les vèrtebres lumbars i del maluc, així com per l’atròfia de la musculatura lumbar.
– Protrusió discal
La protrusió discal és un canvi degeneratiu del disc intervertebral que es produeix quan hi ha un bombament del disc fora del seu espai habitual. Aquest bombament no arriba a ocupar gran part del canal medul·lar i, tot i que pot ser simptomàtica, generalment no provoca una afectació nerviosa greu. És important destacar que una protrusió pot evolucionar i esdevenir una hèrnia discal.
– Hèrnia discal
L’hèrnia discal és un canvi degeneratiu del disc intervertebral que es produeix quan part d’aquest disc surt del seu espai habitual i ocupa una porció del canal medul·lar. En alguns casos, aquesta hèrnia pot desencadenar una resposta immunitària i inflamatòria, la qual pot manifestar-se amb dolor i afectació nerviosa.
– Fuetada cervical
La fuetada cervical es produeix a causa de desacceleracions brusques i és freqüent en accidents de trànsit amb impactes posteriors. Aquest tipus de lesió sol afectar les vèrtebres C5-C6, els lligaments comuns anteriors i posteriors cervicals, el cartílag vertebral i la càpsula articular de les articulacions interapofisàries.
– Escoliosi
L’escoliosi és una desviació de la columna vertebral que pot presentar-se amb una sola corba en forma de C o amb dues corbes en forma de S. En casos greus, amb desviacions superiors a 50 graus, poden aparèixer afectacions respiratòries i musculoesquelètiques, i solen requerir intervenció quirúrgica. La detecció precoç i el treball actiu amb fisioteràpia són essencials per frenar l’evolució de la patologia.
– Espondilolistesi
L’espondilolistesi és un desplaçament d’una vèrtebra respecte a la que es troba a sota. Aquesta alteració pot tenir diversos orígens, com ara degeneratiu, traumàtic o postquirúrgic, essent aquests els més freqüents. En alguns casos, pot causar simptomatologia que afecta la qualitat de vida
– Síndrome facetària
La síndrome facetària és un procés inflamatori i degeneratiu que afecta les articulacions interapofisàries o facetàries, les quals es troben entre una vèrtebra i la següent. Aquesta condició pot cursar amb dolor extens d’esquena en la regió on es produeix la lesió i, en alguns casos, pot provocar afectació nerviosa.
Factors de risc per al dolor d’esquena
- Genètica: La predisposició genètica és una de les causes principals en l’aparició de canvis degeneratius a l’esquena, com hèrnies o alteracions com l’escoliosi.
- Sedentarisme: Una vida sedentària afebleix els músculs que sostenen la columna, restringeix la mobilitat i debilita els discos intervertebrals, augmentant el risc de dolor d’esquena.
- Tabaquisme: El tabaquisme debilita la cortical de l’os i accelera els processos degeneratius i d’envelliment de la columna vertebral, incrementant el dolor lumbar.
- Estrès: La tensió emocional crònica pot derivar en alteracions musculoesquelètiques i en una alteració de la percepció del dolor, provocant dolor d’esquena.
- Feines laborals: Feines que impliquin un gran esforç físic o llargues estones d’immobilitat poden predisposar a patir alteracions de columna vertebral.
- Malalties afegides: Condicions com la diabetis, hipertensió arterial, hipercolesterolemia i obesitat poden predisposar a patir dolor d’esquena i debilitar les estructures vertebrals.
- Canvis hormonals: Alguns canvis hormonals durant el cicle menstrual o la menopausa poden ocasionar dolor a l’esquena i reduir la densitat òssia vertebral.
Com prevenir les lesions a l’esquena: consells per mantenir la salut vertebral
- Fer exercici regularment: L’exercici és el principal factor protector contra el dolor d’esquena i les afectacions vertebrals. A més, és fonamental per al tractament de lesions a l’esquena. Dedicar entre 3 i 4 dies a la setmana a exercici aeròbic o anaeròbic, juntament amb exercicis de mobilitat d’esquena, és una fórmula eficaç per a la prevenció i el tractament del dolor d’esquena.
- Utilitzar tècniques i postures adequades: Tot i que l’ergonomia no és l’únic factor preventiu, és important adaptar els llocs de treball a les nostres necessitats i capacitats. Mantenir postures curoses pot ajudar a evitar tensions i lesions a l’esquena.
- Evitar períodes prolongats assegut: Les llargues estones de sedentarisme poden provocar atroatròfiacular, una causa freqüent de dolor d’esquena. Realitzar pauses actives cada 1-2 hores amb exercicis generals de tot el cos ajuda a mantenir la salut de l’esquena.
- Gestionar les emocions: Algunes tècniques de relaxació i el suport de professionals com psicòlegs o psiquiatres poden ajudar-te a gestionar les emocions, reduint l’impacte emocional sobre el dolor d’esquena.
- Estils de vida saludables: Mantenir una dieta equilibrada i hàbits saludables és essencial per a la salut de l’esquena i per al benestar general.
Com pot ajudar-te Egea Fisioteràpia a alleujar el dolor d’esquena?
A Egea Fisioteràpia, centre de fisioteràpia a Malgrat de Mar, oferim tractaments personalitzats per alleujar el dolor d’esquena i prevenir lesions futures. Mitjançant tècniques especialitzades com el massatge terapèutic, INDIBA i ones de xoc, podem ajudar-te a recuperar la mobilitat i mantenir una esquena sana.
El nostre equip de fisioterapeutes et farà un seguiment personalitzat i t’ensenyarà exercicis i estratègies per cuidar la teva esquena i evitar noves molèsties. Confia en Egea Fisioteràpia per millorar la teva qualitat de vida! Contacta’ns per a més informació o per reservar la teva sessió de fisioteràpia.